16 Ekim 2008 Perşembe

VE YİNE TAKILAR, TAKILAR...











ELMALI KURABİYE -2

Daha evvel tarifini verdiğim hamur ve harçla yapıyoruz. Sadece bu kez şeklini değiştirdim.
Kare şekline yakın bir hamur açıyoruz.
Harcı bir kenarına koyup, rulo yapıyoruz.
Not: Eğer harç fazlaysa hamurun üstünü bir tamam harçla sıvayıp rulo yapabiliriz. Daha güzel olur.

PIRASALI BÖREK HARCI

Pırasa mevsimi geldi.
Benim favori tarifimi yapmak isteyen olur diye sizinle paylaşmak istedim.
1 kg pırasayı ayıklayıp yıkıyoruz. Salata soğanı kıyar gibi kıyıyoruz. Tencereye koyup bir çay bardağı veya daha az sıvıyağda kavuruyoruz. Üstüne dolma baharı, karabiber, tuz ve bir fiske şeker ekip, ocaktan indiriyoruz. (İstersek buna küçük doğranmış sosis ekleyebiliriz.)
Hazırladığımız bu harcı böreklerimizde kullanıyoruz. İnanın çok nefis oluyor. Selam ve sevgilerimle...

15 Ekim 2008 Çarşamba

PRATİK PİZZA

Yuvarlak hamburger ekmeklerini yatay olarak ikiye kesiyoruz.
Her iki yarım için bir yumurta kullanacağız. (mesela 6 yarım ekmek için 3 yumurta)
Yumurtaları bir çırpma kabına kırıyoruz. Sosisleri dilimliyoruz. Kaşar peynirleri küp küp kesiyoruz. Peynir, sosis ve yumurtayı karıştırıyoruz. Karabiber, tuz ve kuru nane ekliyoruz.
Eğer yağlı kağıt kullanmayacaksak, ekmeklerin altını margarinliyoruz. Yağlı kağıt serersek buna lüzum yok.
Yumurtalı karışımı, tepsiye dizilmiş ekmeklerin üstüne paylaştırıyoruz. Üzerine ince kıyılmış biber ve dereotu serpiyoruz. Birer dilim domates koymayı da unutmuyoruz. Ekmek pizzalarımız pişmeye hazır.
Fırında, kenarları kızarmaya başlayıp, yumurtalar katılaşıncaya kadar tutuyoruz. Hem çok lezzetli ve hem de kolay. afiyet olsun

9 Ekim 2008 Perşembe

UYDURUK ÇORBA :-)

Birkaç havucu rendeleyip, sarımsaklarla beraber sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine çorbanın suyunu (tavuk suyu olursa daha iyi olur) döküyoruz. Daha soğukken 3 kaşık mısır unu, bir bardak kadar yeşil mercimek, bir çay bardağı kadar ince bulgur, en az bir bardak dolusu haşlanmış mısır tanelerini ve 3 kaşık yoğurdu ekliyoruz. Karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Malzemeler pişince ateşten alıyoruz ve afiyetle yiyoruz.
Not: miktarlar çok önemli değil. siz damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Annemler çok beğendiler. Umarım siz de beğenirsiniz.

7 Ekim 2008 Salı

ELMALI KURABİYE

Sermin teyzemde yiyip tarifini aldığım bu kurabiyeyi daha önce yapmamıştım. Nefis bişey!..
Yapılışı:
1 bardak pudra şekeri
1 bardak sıvıyağ
1 yumurtanın sarısı
1 paket kabartma tozu
3 kaşık yoğurt
Aldığı kadar un ilave ediyoruz.
Harç için:
2-3 elmayı rendeliyoruz
Şekerle kaynatıyoruz
Tarçın, ceviz ekliyoruz

Malzemeleri yoğuruyoruz. Ortasına harcı koyup kapatıyoruz. İster yuvarlak ister ay formunda şekillendiriyoruz. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Çıktıktan sonra üstüne pudra şekeri serpiyoruz. Hepinize bu nefis kurabiyeyi tavsiye ederim. Önümüz kış ve elma bol. Sıcacık bir çay eşliğinde, sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz harika bir ikramlık.

2 Ekim 2008 Perşembe

LORLU İRMİK TATLISI

Tarifi, bir gazete ilavesinden aldım ama birazcık değiştirdim:

Yarım kg tuzsuz lor
3 yumurta
3 kaşık un
Yarım bardak sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
Hindistan cevizi
Yaklaşık 1 paket irmik (hamuru kıvama getirecek kadar)

Loru, yumurtayı, unu, yağı ve hindistan cevizini karıştırma kabına alalım. Yoğurmaya başlayalım. Yoğurma esnasında irmiği yavaş yavaş (4-5 seferde) karışıma ilave edelim. Elde ettiğimiz ele yapışmayan kıvamdaki hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü esmerleşene dek pişirelim.
Onlar pişerken, gelin biz şerbeti hazırlayalım:
4 bardak su
4 bardak şeker (az tatlı yiyorsanız 3 bardak koyun)
Bir limonun veya portakalın suyu
Bunları kaynatalım.
Fırından çıkan kurabiyelerin üstüne şerbeti hemen dökelim. Üstünü örtüp iyice emmesini bekleyelim. Soğuyunca servis edelim. Afiyet olsun..

BAL KABAĞINDAN TATLI ama...

Hepimiz kışın en favori tatlılarından olan kabak tatlısını biliriz. Ama yengem sayesinde artık bu tatlıyı birazdan tarif edeceğim şekliyle yemeği tercih ediyorum. Belki sizin de hoşunuza gider de tatlıyı bu şekilde yapmayı tercih edersiniz :-)
Gelelim yapılışına;
Önce şekerle kabağı kaynatmak suretiyle kabak tatlımızı hazırlıyoruz. Soğuyunca tatlımızı bir borcama döküp üzerine çatalla bastırıyoruz. Yani tam olmasa da birazcık eziyoruz, (sakın tamamen ezmeyin!!) Bundan sonrası için size iki seçenek sunacağım
1- Daha evvelden hazırladığınız sakızlı muhallebiyi (koyu kıvamlı), kabak ezmesinin üstüne dökün, sıvayın. Soğuyunca krem şanti hazırlayıp üstüne onu yaydırın veya sıkarak şekil verin.
2- Pakette hazır satılan pasta kremasını hazırlayıp, kabakların üstüne sıvayın. Üzerine de çikolata rendeleyin.
Her iki şekilde de tamamlayabileceğiniz tatlıyı afiyetle yemeniz dileğimle..